Experts uit België bevestigen: Nepbont draagt ​​bij aan plastic milieu verontreiniging titled


Natuurlijk bont breekt snel biologisch af, zelfs op vuilnisbelten zonder zuurstof, in tegenstelling tot nep, plastic bont dat helemaal niet biologisch afbreekbaar is. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door de experts van het gerenommeerde Organic Waste Systems-laboratorium in Gent, België. Zij hebben onderzocht hoe echt en nep bont biologisch afbreken. Daarbij werden de omstandigheden op een stortplaats nagebootst waarbij in het geheel geen zuurstof aanwezig was (de moeilijkste omstandigheden voor biologische afbraak), de zogenaamde anaerobe biologische afbraak. Volgens de laboratoriumtest zijn de natuurlijke bontsoorten biologisch afgebroken in de loop van de tijd door micro-organismen zoals bacteriën die de koolstof in het echte bont `opeten`. De nepbont-monsters vertoonden geen tekenen van biologische afbraak. "We hebben de biologische afbraak van natuurlijk bont en nepbont onderzocht. Nepbont is niet meer dan een conventioneel plastic. De proef stelt ons in staat om te zien wat hun impact is op het milieu. Zoals verwacht konden de bacteriën echt bont consumeren, dus er is er wel biologische afbraak. Zo niet bij nepbont, de bacteriën konden het niet consumeren. In de praktijk betekent dit dat wanneer het nepbont de vuilstort bereikt, het daar het daar gewoon blijft zitten ", zegt Lies Debeer, onderzoeker bij Organic Waste Systems. In een commentaar op de bevindingen van het rapport zei Mette Lykke Nielsen, CEO van Fur Europe: "Milieuprestaties zijn een hoofddoelstelling voor Fur Europe. Voor iedereen die vindt dat het belangrijk is om het ecosysteem te behouden dat zowel dieren als mensen huisvest, is het logisch om natuurlijke vezels te kiezen boven synthetische vezels. Het kiezen van natuurlijk bont is een keuze ten gunste van een duurzame planeet. " Het testrapport keek ook naar de gemiddelde biologische afbraak van een aantal natuurlijke producten en vond dat echt bont biologisch afbreekt in hetzelfde tempo als een eiken- of wilgenboomblad. Het nepbont vertoonde echter geen biologische afbraak, hetgeen volgens de onderzoekers niet onverwacht was vanwege de samenstelling van de synthetische vezels. Na verloop van tijd zullen het nepbont in kleinere stukjes micro plastic uitbreken en uiteindelijk microplastische vezels vormen - een bijdrage aan plastic verontreiniging. De ´International Fur Federation´ en ´Fur Europe´ hebben de laboratoriumtest opgedragen. Het maakt deel uit van een grote wetenschappelijk onderzoek naar de eco-footprint van de bontbranche.